Društva

Opis društev

S klikom na naslov društva si lahko ogledate opise posameznega društva


PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO Biš
Biš 20 a
2254 Trnovska vas

pgd
pgd1
pgd2

Prostovolno gasilsko društvo Biš je bilo ustanovljeno leta 1876 na pobudo dr. Jožefa Muršca, takrat je z svojimi somišljeniki društvo ustanovil, ki je v tistem času združevalo poleg gasilcev tudi rodoljube in zavedne slovence. Muršec je vse svoje življenje denarno in moralno podpiral društvo, katero še je isto leto kupilo prevozno ročno brizgalno. Deset let po ustanovitvi je društvo imelo že komplet vse orodje za gašenje katerega so hranili v orodišču na mestu, kjer stoji še danes gasilski dom.Društvo je tedaj štelo 30 rednih in 5 podpornih gasilcev. Leta 1943 je društvo kupilo prvo motorno brizgalno ILO, prvo vozilo pa je društvo kupilo leta 1956 in sicer rabljeni kamion,katerega so predelali za prevoz orodja in moštva.
Danes PGD Biš šteje 282 članov od tega, 161 članov, 85 operativnih članov in 36 članov podmladka. Društvo je opremljeno z dvema voziloma, eno je za prevoz moštva znamke (PEUGEOT BOXER) z avto prikolico na kateri je nameščen visoki tlak (kotorna) in gasilsko avtocisterno z vso potrebno opremo za gašenje, katero je potrebno za naš požarno ogroženi teritorij katerega pokrivamo, to je celotna občina Trnovska vas. 

VODSTVO PGD BIŠ:
Predsednik: Fras Janez, vg.
Tel.: 040 163 199
Podpredsednik: Boštjan Štumberger, vg.
Tel.: 041 703 206
Poveljnik: Miran Arnuga, vgč.
Tel:. 051 691 325
Podpoveljnik: Mirko Irgolič, ngč.
Tel.: 070 855 928
Tajnik:  Friderik Škamlec, gas.
Tel.: 041 522 253
Blagajnik: Benjamin Kuhar, vg.
Tel.: 031 790 795

Spletna stran PGD Biš

21. Srečanje članic gasilk
PGD Biš skozi leto 2009

 

LOVSKA DRUŽINA Trnovska vas
Trnovska vas 45 d
2254 Trnovska vas

lovska druzinaLovska družina Trnovska vas je bila ustanovljena leta 1946. Glede na to, da se je družina ustanovila takoj po vojni, ki med drugim tudi divjadi ni bila naklonjena je stalež divjadi močno padel, za kar so se leta 1948 člani LD Trnovska vas in člani LD Destrnik združili v enotno Lovsko družino Destrnik. V letih 1950 do 1955 so si tedanji lovci prizadevali za samostojno lovsko družino, kar je uspelo leta 1955. Lovci so z pridnim delom in dobrim gospodarjenjem kupili zemljišče ter zgradili lovski dom, ki so ga slovesno predali svojemu namenu leta 1978 . V teh letih so tudi razvili svoj simbol lovski prapor. V letih 2001 do 2005 so lovci kupili zemljo in zgradili strelišče ter pričeli z obnavljanjem lovskega doma.
Skozi vsa leta lovci delujejo aktivno na področju ohranjanja narave in v njej živeče divjadi. Izvajajo lovsko dejavnost. Lovci Trnovska vasi so zelo poznani po lovsko strelskem športu, saj lovski dom krasijo številni pokali iz raznih strelskih tekmovanj širom po Sloveniji.

Dosedanji starešine Lovske družine Trnovska vas: od 1945 do 2019
Franc Pukšič, Jože Vidic, Srečko Zelenik, Vinko Trafela, Janez Rojko, Franc Kramberger, Alojz Benko, Franc Sužnik, Alojz Brunčič, Alojz Fekonja, Ernest Vršič, Aleksander Čeh, Marjan Potrč in Janez Rojko.

Prireditve v lovski družini Trnovska vas:
Lovci sako leto organizirajo med družinsko strelsko tekmovanje v streljanju na glinaste golobe. Tradicionalno organizirajo Hubertovo sv. mašo in srečanja z občani ter lovci. Leta 2016 so lovci Lovske družine Trnovska vas pripravili veliko slavje ob 70. obletnici uspešnega delovanja.

Lovska družina šteje 35 članov.

Vodstvo lovske družine:
- sarešina: Janez Rojko,
- podpredsednik: Aleksander Čeh,
- tajnik: Miran Arnuga,
- blagajnik: David Požegar,
- gospodar doma: Alojz Košar,
- gospodar lovišča: Franc Požegar,
- strelski referent: Marko Požegar,
- referent za lovski turizem: Dovorin Toš,
- referent za kinologijo: Franc Toš.

STRELSKO DRUŠTVO Trnovska vas
Trnovska vas 38
2254 Trnovska vas

8.1.2006 bStrelsko društvo obstaja od leta 1981. Od začetka do danes se je veliko stvari spremenilo; od strelišča na prostem smo prešli na montažno v pokriti dvorani, nabavili smo strelske jopiče in rokavice. Izobrazili smo tudi nekaj kadra. V letu 2005 sta dva naša člana pridobila naziv »inštruktor športnega strelstva«, redno (bolj ali manj) pošiljamo naše sodnike na obnovitev licence.

V našem društvu gojimo predvsem streljanje s serijsko zračno puško. Verjetno je vsak, ki se resno ukvarja s streljanjem, morda tudi na vrhunski ravni, prve korake v svet strelstva naredil prav v tej disciplini, ki je osnova za pridobivanje prvega strelskega znanja, preprosta za uporabo in nenazadnje tudi najcenejša.

Nekateri naši člani redno tekmujejo v trapu (streljanje na glinaste golobe), nekajkrat na leto se udeležimo tudi kakšne tekme z malokalibrsko puško.

Vsako leto organiziramo člansko ligo, v kateri se pomerimo člani društva med sabo in ugotovimo, kdo so tisti, ki nas bodo najbolje zastopali na meddruštvenih, medobčinskih in regijskih »spopadih« (beri: ligah in turnirjih). V času novoletnih praznikov organiziramo novoletni turnir, maja prvomajski turnir, turnir med vasmi in oktobra turnir za pokal občine Trnovska vas.

Enkrat letno se zberemo na občnem zboru društva, da pregledamo delovanje društva v preteklem letu in naredimo načrte za leto, ki prihaja. V poletnem času se poveselimo na družabnem pikniku.

Stari rek pravi, da na mladih svet stoji, zato smo še posebej veseli vsakega mladega, ki se nam pridruži. V svoje vrste vabimo tudi vse ostale, ki bi se želeli seznaniti s strelskim športom, vse, ki bi radi streljali za rekreacijo in/ali tekmovalno. Pišite nam na navadni ali elektronski naslov ali preprosto pokličite.

Več o društvu ...

Trnovska vas tretje leto zapored medobčinski prvak

Skupinska slika Medobcinske lige-2011 b
Skupinska slika Medobčinske lige 2010-2011
Zmagovalna ekipa Trnovske vasi b
Zmagovalna ekipa Trnovske vasi

Končala se je medobčinska liga 2010/2011 v streljanju s serijsko zračno puško, z zadnjim kolom in podelitvijo ter pogostitvijo 2.4.11 v Trnovski vasi.

Medobčinska liga 2010-2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zbornik ob 30-letnici Strelskega društva Trnovska vas

21.3 bZbornik je izdan ob 30-letnici Strelskega društva Trnovska vas

Naklada: 100 izvodov
Urednik: Franci Hameršak
Avtorji tekstov so podani pod besedilom.
Fotografije so vzete z naše spletne strani in facebooka.
Ilustracija naslovnice: Jasmina Skurjeni
Oblikovanje: Franci Hameršak, Roman Maguša
Informacije in kontakt: www.sdtv.si, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Trnovska vas, februar 2012

ZBORNIK

 
 
 
 
 
Zbornik ob 25-letnici Strelskega društva Trnovska vas

28.3 bIzdalo: Strelsko društvo Trnovska vas, Oktober 2006, 25 let Strelskega društva Trnovska vas

Naklada: 50 izvodov
Odgovarja: Roman Maguša
Uredila: Franci Čuček in Franci Hameršak
Teksti: Roman Maguša, Franci Hameršak, Mitja Kovačič, Franci Čuček
Oblika: Franci Čuček in Franci Hameršak
Lektorica: Barbara Drumlič

 

 

 

DRUŠTVO GOSPODINJ Trnovska vas
Trnovska vas 38
2254 Trnovska vas

ZLOŽENKA OB 40-letnici delovanja društva

gospodinje
gospodinje1

V Društvo gospodinj smo se preimenovale v marcu 2012, pred tem smo bile Društvo kmetic Trnovska vas. Pod tem imenom smo delovale od l. 1996, še pred tem pa kot Aktiv kmečkih žena.

Kot Aktiv kmečkih žena in deklet je deloval od l. 1976 do l.1996. Ustanovljen je bil z namenom, da združuje in izobražuje žene in dekleta na podeželju, skrbi za njihovo mesto v družbi in dviguje kvaliteto življenja na vasi, kar je naš namen še danes. Takratna predsednica (Marija Štebih st.), je prostore zagotovila kar v svoji kmečki kuhinji.

V letu 2008 pa se je delovanje društva preneslo v Lovski dom v Trnovski vasi.

V letu 2012 smo celotno delovanje društva prenesle v novo večnamensko dvorano. Dobile smo v uporabo lepo kuhinjo in prostore, kjer imamo dobre pogoje za svoje delovanje.

V društvu organiziramo:
• Izobraževanja, kot so kuharski tečaji – za katere je največje zanimanje
• Razna predavanja – o rožah, zdravi prehrani...
• Pozimi se družimo pri rekreativni telovadbi,
• Izdelujemo razne izdelke, kjer pokažemo svoje ročne spretnosti,
• Sodelujemo z občino in ostalimi društvi v občini,
• Sodelujemo s prijateljskim društvom iz Stoperc
• Sodelujemo s z našima koordinatorkama na KGZ Ptuj
• Organiziramo računalniške tečaje (osnove računalništva)
• Delujemo na občinskem vrtu
• Ohranjamo našo kulinarično dediščino z zbiranjem starih receptov
• Sodelujemo z društvom bogastvo podeželja ob Dravi in Slovenskih goricah…

Kmečki glas, 5. 12. 2012

Zloženka Društva gospodinj Trnovska vas 1976 - 1996 - 2016

DRUŠTVO UPOKOJENCEV Trnovska vas
Trnovska vas 38
2254 Trnovska vas

Društvo upokojencev Trnovska vas je bilo registrirano leta 1986. Istega leta je bilo tudi razvitje prapora. Za takratnega predsednika DU je bil izvoljen (sedaj že pokojni) Franc Pukšič, ki je društvo vodil do 21.03.1998. Predsednik DU Trnovska vas od leta 1998 do leta 2010 je bil Franc Kuplen. Od leta 2010 naprej pa je predsednik Srečko Pukšič.

Na zboru članov 13. 04. 2002 smo s skupnimi močmi ponovno imeli razvitje novega praporja. Botri praporja so bili: Anton Lupša in pozneje sta se z denarnim prispevkom za znak na drogu praporja, torej grb ZDUS, pridružila kot botra tudi Angela in Franc Murko.
Za trake so prispevali: Občina Trnovska vas, Območna zveza DU Ptuj, Prostovoljno gasilsko društvo Biš, Lovska družina Trnovska vas, Krajevna organizacija Rdečega križa Trnovska vas in Strelsko društvo Trnovska vas.DU Vitomarci je prispevalo denarni prispevek in DU Destrnik za žebljiček. Naših 77 članov je prispevalo za imenske žebljičke, kateri krasijo drog praporja.

DU Trnovska vas šteje 167 članov. Od tega je 107 žensk in 60 moških.
Aktivnost društva je predvsem občni zbor kateri je po pravilih društva obvezen enkrat letno. Čeprav je občni zbor povezan s precejšnimi stroški, kljub temu z dobro organizacijo poskrbimo na občnem zboru tudi za veseli del. Letno planiramo in tudi organiziramo vsaj tri izlete, kolesarjenje in martinovanje. Na domu obiščemo tudi starejše člane, kateri se ne morejo več srečati z nami in jih po finančnih zmožnostih skromno obdarimo.

V januarju 2007 smo v društvu organizirali pevsko skupino Vokalni kvintet DU Trnovska vas v zasedbi petih članov in sicer: Srečko Pukšič, Franc Kuplen, Anton Kuplen, Franc Fras in Jože Potrč. Pevsko skupino vodi Srečko Pukšič.
Po njegovi zaslugi se redno sestajamo. 

Predsednik Društva upokojencev Trnovska vas je Simon Zajšek.

KORK Trnovska vas
Trnovska vas 38
2254 Trnovska vasa

KORK Trnovska vas je bila ustanovljena leta 1946 v takratnem Sv. Bolfenku pod vodstvom Šuen Nika, Vidic Jožeta in Tinke Vršič. Društvo je začelo delovati leta 1947, ko so izbrali vodstvo in člane. Začelo se je z malim številom, vendar se je članstvo iz leta v leto povečevalo tako, da danes šteje kar 210 članov. Od leta 2002 do 2014 je društvo vodila Kristina Vršič. Od leta 2014 naprej društvo vodi Irena Rola.

Delo KORK Trnovska vas je predvsem pomagati in obiskovati bolne, invalide, socialno šibke in ostarele v domovih naše občine. Izvajamo tečaje in predavanja o raznih boleznih in zdravi prehrani ter načinu prehranjevanja. Imamo tudi aktivni podmladek Rdečega križa Trnovska vas, ki ga vodi Angela Fras.

Pod okrilje Rdečega križa spada tudi krvodajalstvo, ki je bilo ustanovljeno leta 1953 pod vodstvom Tinke Vršič. Krvodajalstvo je z leti naraslo in sedaj šteje 50 članov od katerih je 25 aktivnih pod vodstvom Irene Rola.

Geslo Rdečega križa je humanost, prostovoljstvo in enotnost, katerega se v našem društvu s pridom poslužujemo.

Predsednica KORK Trnovska vas: Irena Rola
Podpredsednica: Kristina Vršič
Tajnica: Erika Pavalec
Blagajnik: Marinka Čeh

KULTURNO DRUŠTVO Muršec-Živkov
Biš 58
2254 Trnovska vas

Kulturno društvo Muršec – Živkov je bilo ustanovljeno leta 2001. Pobudnik ustanovitve društva je bil Danilo Muršec. Od leta 2001 do 2004 je bil predsednik društva, sedaj pa je častni član.
Društvo nosi ime po narodnem buditelju, organizatorju in mecenu prebujajočega se slovenstva dr. Jožefu Muršcu, ki se je 1. marca 1807 rodil v Bišu.

V zadnjih letih je društvu prevzelo pobudo na področju dramskega ustvarjanja. Tako smo do sedaj postavili na oder:
- Janč (Sonja Votolen), premiera 2003,
- Najmlajši zasebni detektiv (Goran Gluvič), premiera 2004,
- Tolmun in kamen (Tone Partljič), premiera 2005,
- Mama je umrla dvakrat (Vinko Möderndorfer), premiera 2007.

murseczivkovOd leve: Borut Krčar, Katja Slaček, Dušanka Škamlec, Matjaž Kramberger, Suzana Sušnik, Roki Pernat, Danica Fras – v trugi.

 

 

 

 


Zadnja premiera je bila Čistilka Marija, monodrama Toneta Partljiča, ki jo je uspešno uprizorila Suzana Sušnik.

Prirejamo pa tudi proslave ob kulturnih dnevih, sodelujemo na drugih prireditvah s kulturno vsebino, povezujemo programe na kulturnih prireditvah. Sodelujemo z drugimi društvi v in izven občine, udeležujemo se revij gledaliških skupin in naše članstvo se permanentno izobražuje.
V društvu hranimo tudi veliko fotografskega materiala, starih rokopisnih zbirk pesmi, tudi starih predmetov - med drugim tudi pisalno mizo in pohištvo znane krajevne režiserke Milice Loparnik. Upamo, da bodo ti predmeti našli mesto v novi kulturni dvorani v Trnovski vasi.
Trudimo se, da bi širili kulturo v naši občini in z našim delovanjem predstavljali občino tudi navzven.

Naše društvo šteje 38 članov. Z veseljem sprejmemo nove člane, predvsem mlade, ki bi radi del svojega prostega časa posvetili kulturnemu udejstvovanju. Pridružite se nam lahko na tudi socialnem omrežju:

facebook

Pišete nam lahko na elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Upravni odbor društva:
- Danilo Muršec - predsednik
- Zmago Šalamun - blagajnik
- Rajko Vrečar - tajnik

Nadzorni odbor:
- Dušanka Škamlec- predsednica
- Suzana Sušnik- članica
- Miran Arnuga- član.

TURISTIČNO DRUŠTVO Trnovska vas
Trnovska vas 38
2254 Trnovska vas

Matična številka: 1590871
Davčna številka: 65569865
Transakcijski račun: Nova KBM: 04202-0000894374
Naslov: Trnovska vas 38

Upravni odbor:
Marjeta Nedelko predsednica
Bojana Petrovič, podpredsednica
Dijana Petrovič, tajnica
Zdenka Kos, blagajničarka
Štefka Pukšič, članica
Anderj Murko, članica
Slavica Brunčič, članica

Nadzorni odbor:
Predsednica: Zdenka Murko
Angelca Fras
Marija Maguša

Disciplinska komisija:
Helena Perkovič
Poldika Lovrenčič
Andreja Krajnc

Nadomestni člani:
Jože Kapun
Zdenka Horvat
Janko Kocmut

Turistično društvo Trnovska vas šteje 60 članov.

Predvideni plan prireditev v letu 2012

Predvideni plan prireditev v letu 2012

Križarjenje po Sredozemlju, stare družabne igre

1Upravni odbor Turističnega društva je organiziral petkov večer (16. december 2011) malo drugače. Marija Vršič nam je v sliki in besedi slikovito predstavila Križarjenje po Sredozemlju. Razlago je dopolnjeval mož Franci. Priznati moram, da sta nas poslušalce navdušila za takšen način odkrivanja znamenitosti sveta. Po »uradnem« predavanju so bila postavljena številna vprašanja. Zanimive informacije smo dobili iz prve roke.


Drugi del večera je bil namenjen druženju in igranju starih družabnih iger. Skoraj vsak od prisotnih je zaigral »lisico, mlin«. Zanimiva je bila igra z listi ter doma narejena igra spomin. Igrali so tudi karte – snops in šah. Skratka za vsakega se je našlo kaj.

Resnično, ni lepšega kot druženje v zimskih večerih ob raznih igrah, kjer sta le smeh, dobra volja,...

Foto in tekst: Angelca Fras

Posaditev drevesa ob Dnevu zemlje

1Predsednica Trurističnega društva Trnovska vas Angelca Fras in učenci PŠ Trnovska vas so 20. 4. 2011 posadili parkovno drevo z imenom "ulmus".

Otroci so obljubili, da bodo skrbeli zanjo. Da se bo drevo prijelo, bo z zalivanjem poskrbela učenka Gaja.

 

 

Pohodništvo, akcije TD Trnovska vas

1V soboto, 2. aprila 2011, smo krenili na pohod iz središča Trnovske vasi proti Trnovcem, kjer smo ob naravnih lepotah spoznavali še »preteklost« domačega kraja – kužna znamenja - Simoničevo domačijo.

Višek našega pomladnega potepanja po ločkih travnikih, pa je bila pisana preproga močvirske logarice. Užalostil nas je pogled na izruvane čebulice te prelepe rastline, ki raste le na močvirnati zemlji. Zakaj ljudje ne znajo občudovati naravnih lepot tam, kjer je njihov resnični dom! Na silo presajena logarica ne cveti.

V nedeljo, 3.aprila so nas prijazno sprejeli v Negovi in sicer predsednica TD ga Alenka Šiško ter številni pohodniki. Ogledali smo si zdravilne slatinske izvire, degustirali slatino, si postregli s ponujeno pijačo in pecivom gostiteljev. Začeli smo pri Ivanjševskem slatinskem izviru, nadaljevali pot ob reki Ščavnici nato med njivami do stavešinjske mofete skozi gozd vse do Očeslavec.

Posebej zanimivi so bili vrelci daleč v gozdu, kjer smo bili priče uhajanju ogljikovega dioksida in seveda poginulim pticam ... imenujejo jih slepice.

Naš cilj je bil slatinki izvir v Očeslavcih, kjer je veliko gostilničarjev »nabavilo« radensko. Po prijetnem klepetu, smo se odpravili v rodne kraje. Naslednji dan je novi član našega TD namestil koša na Naravoslovni učni poti Jezera ter ob moji pomoči poravnal klopci na prvi postaji. Prijetno s koristnim – malo urejati in posedeti na urejenem prostorčku ter prisluhniti naravi.

Zapisala: Angelca Fras

Aktivnosti v Turističnem društvu Trnovska vas

1Za začetek smo začeli z urejanjem Naravoslovne učne poti Jezera, saj nas pomlad kar vabi v naravo. Vodja akcije Krista Vršič in še tri »pomočnice« smo lotile prve postaje. Očistile smo okolje in zasadile nove rastline ( narcise, čremco, bezeg, forzicijo ter vodno peruniko.
Tako bo prijetneje pogledati po številnih rastlinah in prisluhniti ptičjemu koncertu.

Plan dela Turističnega društva Trnovska vas za leto 2010

Plan dela Turističnega društva Trnovska vas za leto 2010

Turistično društva Trnovska vas 2002 - 2008

1Turistično društvo Trnovska vas je bilo ustanovljeno na pobudo Angele Fras, 11. maja 2002. Prisotnih je bilo 33 občanov.

Turistično društva Trnovska vas 2002 - 2008

 

 

Spomini oživijo, ko starejši spregovorijo

 1
Foto: Andreja Krajnc

V petek, 18. 2. 2011 zvečer so prišli na račun še posebej tisti, ki radi prisluhnejo o tem, kako je bilo nekoč. Da ne bo pomote, ne gre za pravljice, gre za resnične zgodbe naših občanov. Naše »korenine« stare 80 in več let so spregovorile o tem, kar je bilo zanimivega v času njihove mladosti ....

Spomini oživijo, ko starejši spregovorijo

ŠPORTNO DRUŠTVO Kenguru
Trnovska vas 38
2254 Trnovska vas

Upravni odbor (leto 2018):
Predsednik: Vid Murko - 031/400 816
Podpredsednik: Aleksander majcen - 031/728 805
Tajnica: Jasmina Štebih - 040/330 530
Blagajničarka: Nastja Sluga - 051/623 829

Nadzorni odbor (leto 2018):
Rok Murko
Martina Potrč
Žan Majerič

Disciplinska komisija (leto 2018):
Sašo Arnuga
Dušanka Škamlec
Primož Prigl

 

Organi Športnega društva Kenguru za obdobje 2011 - 2012

 

 

Športno društvo Kenguru
 
1
2
Foto: GregorŠalamun
3
Foto: GregorŠalamun
4
Foto: Urša Markež
5
Foto: GregorŠalamun
6
Foto: GregorŠalamun
        ŠPORTNO DRUŠTVO KENGURU

                 TRNOVSKA VAS 38
                2254 TRNOVSKA VAS


                 Davčna št.: 87265583
                 Matična št.:  1591100
                TRR: 04173-0000923731

              Telefon: 070 990 744
      E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Spletna stran: www.sportnodrustvokenguru.si

            Predsednica: Nena Pukšič

Športno društvo Kenguru v obdobju 2011-2012

Spoštovane občanke in občani, 29. januarja 2011 je bilo na 9. občnem zboru Športnega društva Kenguru izvoljeno novo vodstvo za obdobje 2011-2012. Po obsežni razpravi in dogovorih smo le prišli do oblikovanja novih organov društva. Pri oblikovanju organov so bili upoštevani tako demografski trendi, kot spolna in starostna struktura društva v predhodnih mandatih. Skušali so se odpraviti tudi deficiti (nizka povprečna starost, nizek odstotek ženske populacije in slaba zastopanost posameznih vasi Občine Trnovska vas) znotraj društva, vendar so težave globoko zasidrane in zahtevajo dolgoročni proces odprave.
Delo znotraj upravnega odbora je tokrat razdeljeno na zagotavljanje osnovnega delovanja društva (predsednik, tajnik, blagajnik), po potrebah društva (Športni oktober, Veter v laseh) in po potrebah članov (nogometna sekcija, vodja rekreacije, vodja družabnih iger, vodja aktivnosti predšolskih otrok, vodja zimskih aktivnosti, ...).
Sestavljeno je tudi večje število odborov in komisij katerih delovanje in aktivnost je v veliki meri prepuščeno predsednikom odborov oziroma komisij. Tako bodo odbori (Odbor za rekreacijo, Odbor za infrastrukturo, Odbor za marketing in promocijo, Uredniški odbor, Odbor za slikovna gradiva in navsezadnje tudi Odbor za pripravo zbornika »10 let ŠD Kenguru«) skrbeli za dodano vrednost dela v društvu, komisije pa izpolnjevale po zakonu zahtevane (Komisija za statut in druge akte društva, Komisija za javna poročila in razpise, Komisija za inventuro) in društvu potrebne naloge (Komisija za podelitev nagrad, priznanj in zahval, Komisija za volitve in imenovanja, Verifikacijska komisija).
Ker našo društvo ne predstavlja zgolj predsednik društva, je prav, da se vsem zainteresiranim omogoči delovanje, posebej poudarjeno je samoudejstvovanje znotraj društva. Ponujamo širok spekter aktivnosti, kjer se navsezadnje za vsakega nekaj najde in to bodo tudi v prihodnje glavne smernice društva. Tako se društvene smernice skrivajo v temeljnem geslu prihodnjega mandata »STABILNOST, SAMOINICIATIVNOST, SOFINANCIRANOST.»

V prihodnje se bo skušalo zagotoviti stabilno delovanje društva (mesečna finančna poročila, urejena evidenca članstva, uradne ure, redne seje upravnega odbora, zapisniki sej, arhiv, …); ohranjati osnovne smernice, projekte in prireditve (Veter v laseh, Športni oktober) društva; omogočati, spodbujati in sofinancirati nove projekte, sekcije in dejavnosti.
Vse aktivnosti znotraj društva bodo potekala v zaporedju RAZPIS, IZVEDBA, POROČILO. Temeljna naloga upravnega odbora bo odslej sestava razpisa, kjer se bo povabilo vse zainteresirane, da v sklopu ŠDK izvedejo razne aktivnosti. Upravni odbor je zato slednje v začetku leta vključil v svoj letni program in jim bo po svojih zmožnostih zagotavljal sredstva za izvedbo. Od samih organizatorjev pa se pričakuje, da bodo izpolnili zastavljene pogoje za izvedbo projektov pod pokroviteljstvom ŠD Kenguru.
Smatram, da smo sestavili dober kolektiv. Času in Vam pa prepuščam, če je temu res tako.

Športni pozdrav,

Predsednik društva ŠD Kenguru,
Leon Pavalec

 

ŠD Kenguru 2002 - 2010

Športno društvo Kenguru s svojo široko paleto prireditev povezuje različne starostne skupine. Osrednja nit društva so športne aktivnosti, kar je skozi leta več kot 300 članov izkoristilo za rekreacijo, tekmovanje ali druženje. Namen društva je spodbujanje k aktivnostim in zdravemu načinu življenja. Od začetka delovanja strmi k temu, da se lahko posamezniki vključijo v njegovo delovanje. Svoj delež društvo prispeva tudi pri nadgradnji športnih objektov v občini. Kengurujevo delovanje ni zgolj lokalno ampak tudi širše. S svojim prispevkom želi koristiti lokalni skupnosti in družbi nasploh.
Zametki društva segajo v leto 2000, ko se je skupina mladih krepila prijateljske vezi preko športnega udejstvovanja, ki je potekalo na takratnem športnem igrišču. Le to, pa je v jesenskem času služilo navozu sladkorne pese in s tem onemogočilo rekreacijo v jesenskem času, sočasno pa mlade potisnilo na domača dvorišča. To pa v letu 2000 skupini mladih ni nudilo zadostnih pogojev, kar so v znak protesta izrazili s protestno vsebino HOČEMO IGRIŠČE po Trnovski vasi.
Leta 2001 je Trnovska vas pridobila lep športni kompleks ter s tem tudi nove možnosti aktivnega športnega življenja v kraju. Ob otvoritvi igrišča je mladina pripravila v sodelovanju z Občino Trnovska vas, košarkarski turnir. Naslednje leto (2002) ob občinskem prazniku pa tudi tek po vaseh občine in turnir v odbojki.

Tako so bili postavljeni temelji za delovanja in ustanovitev (2002) Športnega društva Kenguru, katero temeljijo na promociji aktivnega športnega življenja, omogočanjem posameznikom izraziti lastno ustvarjalnost ter spodbujanje k pridobivanju nove športne infrastrukture.
Osrednji prireditvi društva predstavljata »Veter v laseh«, kjer ohranjamo stik z mlajšimi generacijami v sodelovanju s starši in šolami. Z »Vetrom v laseh« poskušamo tako postopoma prenašati dediščino društva na prihodnje generacije. Osrednji projekt društva pa predstavlja sklop prireditev »Športni oktober«, kjer en mesec pred občinskim praznikom vsak vikend potekajo športne aktivnosti, kjer je možno zbirati točke za NAJ športnika občine Trnovska vas. Članom pa smo v preteklosti nudili tudi vodene rekreacije kot sta aerobika in plesne vaje ter tudi druge vrste vadb. Pomoč pa članom nudimo tudi s sofinanciranjem izletov in tekmovanj.
Športno društvo Kenguru je v svoji dolgi zgodovini prirejalo številne aktivnosti. Med njimi so denimo: turnirji v namiznem tenisu, badmintonu, nogometu, košarki, odbojki, šahu, pikadu, biljardu ter kartanju (šnops, poker, tarok, …), izleti (Gardaland, Kobarid, Logarska dolina), žaklanje, smučarski skoki, kolesarjenje, tek po vaseh, hokej na rolerjih in tekmovanja v računalniških igrah. V sodelovanju s SD Trnovska vas smo pripravili tudi 7. igre dobre volje.
V oktobru leta 2009 je začela delovati tudi nogometna sekcija. Njen pobudnik Matej Meznarič je s pripravami znotraj društva začel že novembra leta 2008. V zadnjih dveh letih zastopa društvo predvsem nogometna ekipa, ki uspešno na nastopa na kar treh tekmovanjih. Sama nogometna sekcija šteje 35 registriranih igralcev, katere jedro predstavljajo igralci iz občine. Sekcija je trenutno tudi najdejavnejši element društva, ki z nastopi na tekmovanjih in organizacijo prireditev povečuje prepoznavnost društva v prostoru Slovenskih goric in Dravsko-ptujskega polja.
 

Opis znaka, pečata, barv, slogana, zastave in maskote društva

Znak društva je ilustrirani kenguru.

Pečat društva je krog, s premerom 3,5 cm v sredini katerega je znak društva. Nad njim je napis Športno društvo Kenguru, pod njim pa letnica ustanovitve.

Barve društva sta oranžna in bela. Barvni sestav ustvari močno barvno kombinacijo, ki daje občutek svežine in živahnosti.

Slogan društva je EKSPLOZIJA ŠPORTA.

Zastava je v razmerju 1 : 2,5. Polje je pretežno oranžne, v sredini bele barve. V sečišču diagonal je znak društva.

Maskota društva je kenguru Wii.

Kratica Športnega društva Kenguru je ŠDK.


Vodstvo društva 2002-2004
Predsednik: Boris Pukšič
Podpredsednik: Uroš Majerič
Blagajničarka: Barbara Drumlič
Tajnica: Milena Kapun
Člani upravnega odbora: Vanja Požegar, Roman Maguša, Tomaž Šalamun, Mitja Sušnik in Nataša Breznik

Predsednica nadzornega odbora:Romana Breznik
Člana nadzornega odbora: Marko Požegar in Vilijem Lovrenčič.

Predsednik disciplinske komisije: Matjaž Šalamun
Člana disciplinske komisije: Matej Meznarič in Andrej Muršec
 

Vodstvo društva 2005-2006
Predsednik: Boris Pukšič
Podpredsednik: Dani Maguša
Blagajnik: Barbara Drumlič
Tajnica: Milena Kapun
Člani upravnega odbora:Vanja Požegar, Roman Maguša, Tomaž Šalamun, Mitja Sušnik, Matej Meznarič in Jože Šömen.

Predsednica nadzornega odbora: Nena Pukšič
Člani nadzornega odbora: Dejan Fras in Vilijem Lovrenčič

Predsednik disciplinske komisije: Uroš Majerič
Člani disciplinske komisije: Marko Požegar in Miloš Kocbek


Vodstvo društva 2007-2008
Predsednik: Danijel Maguša
Podpredsednik: Aleš Majerič
Blagajničarka: Barbara Drumlič
Tajnica: Tadeja Pihler
Člani upravnega odbora: Vanja Požegar, Roman Maguša, Boris Pukšič, Matej Požegar, Nena Pukšič, Leon Pavalec, Matej Meznarič, Roki Pernat in Sandi Ornik.

Predsednik nadzornega odbora: Mitja Sušnik
Člani nadzornega odbora: Dejan Fras in Vilijem Lovrenčič

Predsednik disciplinske komisije: Uroš Majerič
Člani nadzornega odbora: Miloš Kocbek in Tomaž Šalamun


Vodstvo društva 2009-2010
Predsednik: Danijel Maguša
Podpredsednik: Sandi Ornik
Tajnik: Mitja Vrečar
Blagajničarka: Nena Pukšič

Člani upravnega odbora: Barbara Drumlič, Boris Pukšič, Rok Murko, Matej Meznarič, Matej Požegar, Benjamin Kuhar in Aleš Majerič.

Predsednik nadzornega odbora: Roman Maguša
Člana nadzornega odbora: Roki Pernat in Dominik Švarc

Predsednik disciplinske komisije: Leon Pavalec
Člana disciplinske komisije: Uroš Majerič in Dejan Fras


NAJ športniki in športnice po izboru ŠD Kenguru

LETO 2003
Moški: Vilijem Lovrenčič
Ženske: Nena Pukšič

LETO 2004
Moški: Dejan Tašner
Ženske: Nena Pukšič

LETO 2005
Moški: Franci Pukšič
Ženske: Nena Pukšič

LETO 2006
Moški: Boris Pukšič
Ženske: Suzana Sušnik

LETO 2007
Moški: Matej Požegar
Ženske: Nataša Breznik, Nena Pukšič in Suzana Sušnik

LETO 2008
Moški: Bojan Maguša
Ženske: Suzana Sušnik in Nena Pukšič

LETO 2009
Moški: Bojan Maguša
Ženske: Nena Pukšič

 
Priznanja zaslužnim članom

LETO 2003
Barbara Drumlič, Milena Kapun, Mitja Sušnik, Uroš Majerič, Zmago Šalamun in Boris Pukšič.

LETO 2004
Nena Pukšič, Mirko Roškar in Zmago Šalamun.

LETO 2005
Barbara Drumlič, Aleš Majerič in ekipa za postavitev razsvetljave.

LETO 2006
Tadeja Pihler, Danijel Maguša in Matej Požegar.

LETO 2007
Barbara Drumlič, Jože Šomen in Leon Pavalec.

LETO 2008
Sandi Ornik, Roman Maguša in Leon Pavalec.

LETO 2009
Barbara Drumlič, Matej Meznarič in Leon Pavalec. 

Selekcije občin za medobčinski turnir "DETRAN"

Koordinatorji futsal selekcij občin Destrnik, Sv. Andraž in Trnovska vas so objavili seznam nogometašev, ki se bodo v torek ob 19. uri v Destrniku na športnem igrišču pomerili na prvem medočinskem tekmovanju "DETRAN". Še pred obračuni članskih izbranih vrst bodo ob 17. uri srečanja u-18 selekcij. Delilec pravice bo Iztok Milošič iz Ptuja.

 

Letni koledar društva 2011
 
 

BOLFENŠKO DRUŠTVO LJUBITELJEV STARE TEHNIKE TRNOVSKA VAS
Trnovska vas 42
2254 Trnovska vas

staratehnika Matična št. 4001435
Temeljni akt je bil sprejet dne: 30. 5. 2008.
Dosedanja predsednika: Franc Arnuga in Ivan Lorenčič.

Upravni odbor društva:
Predsednik: Klavdija Brumen
Podpredsednik: Franc Belec
Tajnik: Tamara Trinkaus
Blagajnik: Pihler Jože

Disciplinska komisija:
Predsednik: Stanislav Klemenčič
Člana: Ervin Nedelko, Denis Lorenčič
Namestnika: Irena Gajšek, Danijel Mihelak

Nadzorni odbor:
Predsednik: Avgust Štefanec
Član: Peter benko, Boris Perko

KULTURNO DRUŠTVO Trnovska vas
Trnovska vas 38
2254 Trnovska vas

kulturno1IMG 4199 SINFONIJA

kulturno2

 

 

 

 

phoca thumb l IMG 23 b

Davčna št: 12745332
Matična št: 5125723
TRR: 56 0420 2000 0824 146

Sekcije, ki delujejo v okviru društva:
- MePZ Jakob Gomilšak: vodja Ludvik Krajnc,
- Ženska vokalna skupina »Simfonija«: vodja Janko Krajnc,
- Otroški pevski zbor: vodja Aleksandra Papež.

 

Sedanji Upravni odbor, ki je bil izvoljen na rednem občnem zboru društva:
- predsednik: Janko Krajnc,
- podpredsednik: Milan Maguša,
- tajnik: Jasmina Štebih,
- blagajnik: Alenka Murko,
- člani: Andreja Krajnc, Majda Drumlič, Aleksandra Papež, Valentina Muršec in Ludvik Krajnc,
- člani nadzornega odbora: Marica Dominik, Jože Kapun, Simon Zajšek.

Trenutno število članov društva je 73.

Predsedniki društva po 2. svetovni vojni so bili: Niko Šuen, Mara Pelcl, Janko Švarc in Karl Vurcer.

KULTURNO DRUŠTVO TRNOVSKA VAS je bilo ustanovljeno leta 1904 z takratnim imenom Katoliško slovensko izobraževalno društvo in je drugo najstarejše društvo v občini. Ustanovni člani društva so bili: Janez Lubec, Matija Gajzer, Jakob Čuček, Ciril Kos, Martin Muršec, Jože Ilešič in Franc Krajnc, ki so sledili svoji duhovni podobi, maternem jeziku, ljudskem izročilu in kulturi svojega naroda. Med drugo svetovno vojno, v času nemške okupacije društvo ni delovalo. Leta 1951 je kot nadaljevanje društva bilo ustanovljeno Kulturno umetniško društvo Franceta Prešerna Trnovska vas. Leta 1967 je prišlo do preimenovanja društva v Prosvetno društvo Trnovska vas in je pod tem imenom delovalo do leta 1998, ko se je po zahtevani uskladitvi statuta preimenovalo v Kulturno društvo Trnovska vas, pod katerim deluje sedaj.

Kulturno društvo Trnovska vas ima pestro lokalno zgodovino, značilnosti nekega obdobja in posameznike, ki so zaznamovali njegovo delovanje. Tako je društvo v preteklosti najbolj zaznamovala Dramska sekcija, ki je z Milico Loparnik na čelu dala velik pečat društvu, vidno vlogo je imela knjižnica,ki je bila desetletja osrednji vir dostopa do poljudne literature za ljudi v kraju.

V novejši zgodovini društva so bile najbolj aktivne pevske sekcije. Leta 1980 je bila ustanovljena sekcija Ljudskih pevcev, ki ohranja ljudsko izročilo domačega kraja in drugih delov Slovenije. Mešani pevski zbor, ki nosi ime po našem velikem rojaku Jakobu Gomilšku, je bil ustanovljen leta 1994 in je najbolj aktivno deloval do leta 2002, kasneje je zbor deloval z manjšo inteziteto, pri ponovnem zagonu društva pa je izražen interes po aktivnejšem ustvarjanju. V tem času je obstajal tudi vokalni oktet Bolfenški fantje.

Najmlajša sekcija v društvu je Ženska vokalna skupina Simfonija, ki šteje 8 pevk in deluje od leta 2011.

Želimo si ustanoviti še kakšno sekcijo v društvu, zato vabimo vse, predvsem pa mlajše ljudi, ki bi želeli soustvarjati kulturno dogajanje, da se nam pridružijo in prispevajo svoje znanje in talent k boljšemu in pestrejšemu utripu našega kraja.

DRUŠTVO ZA OHRANJANJE OBIČAJEV LOČIČ
Trnovska vas 38
2254 Trnovska vas

Matična št. 4073380
Temeljni akt je bil sprejet dne: 23. 12. 2014.

Upravni odbor društva:
Predsednik: Peter Benko, Ločič 23, 2254 Trnovska vas,
Podpredsednik: Mirko Skurjeni, Ločič 17, 2254 Trnovska vas,
Tajnik: Aleksander Bezjak, Ločič 27, 2254 Trnovska vas,
Blagajnik: Matej Tašner, Ločič 14, 2254 Trnovska vas.

Disciplinska komisija:
Predsednik: Anton Potrč, Ločič 15, 2254 Trnovska vas,
Član: Martin Krajnc. Ločič 12, 2254 Trnovska vas.

Nadzorni odbor:
Predsednik: Franc Arnuga, Ločič 2, 2254 Trnovska vas,
Član: Jaže Cafuta, Ločič 6, 2254 Trnovsak vas.

DRUŠTVO KURENTOV TRNOVSKA VAS
Trnovska vas 38
2254 Trnovska vas

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Upravni odbor društva:
Predsednica: Valerija Breznik, tel. št. 041 517 139,
Podpredsednik: Sandi Ornik
Tajnik: Timotej Košar
Blagajnik: Žan Majerič
Referent: Domen Kramberger