Predstavitev pesniške zbirke Jesenske trave v Cankarjeven domu v Ljubljani

IMG 0027V soboto, 29. novembra, je v Cankarjevem domu v Ljubljani, v sklopu jubilejnega 30. knjižnega sejma, potekala predstavitev pesniške zbirke Jesenske trave domačina Danilo Muršca, ki ga je pripravila Založba Pika, Zmagoslav Šalamun, s.p. iz Biša.
Na pesniško-likovno-glasbenem performansu, ki je potekal na odru Forum za obiskovalce, je bila predstavljena poezija, namenjena tistim, ki vstopajo v jesen življenja in razmišljajo o človeški minljivosti. Pogovor z avtorjem pesniške zbirke Jesenske trave Danilom Muršcem je vodil Maks Kurbus. Za glasbeno popestritev pa je poskrbel mlad kantavtor in kitarist Nejc Kurbus.
Avtor pesniške zbirke in povezovalec programa sta skozi pogovor spodbudila prisotne, da so zapisali tudi svoja razmišljanja o ljubezni, življenju,in minljivosti le tega. Razmišljanja obiskovalcev bomo objavili v decembrski številki Trnovskega zvona, saj je svoja razmišljanja zapisalo tudi veliko domačinov, ki so prireditev obiskali. Občina pa je poskrbela za avtobusni prevoz v Ljubljano.
Po prireditvi in pogostitvi s slastnimi dobrotami ter s kozarčkom domačega so si obiskovalci ogledali še Cankarjev dom pod vodstvom domačina Stanka Canjka, ki živi in dela v Ljubljani ter je v Cankarjevem domu zaposlen že 22 let. Avtorju so ob izidu knjižnega prvenca čestitali tudi številni rojaki, ki živijo v Ljubljani.

Danilo Muršec je po izobrazbi likovnik in po duši zavezan kulturi. Tako mu ni tuje ne slikanje, pri čem uporablja različne tehnike, niti pisanje proze in poezije. Nedavno je izdal svoj pesniški prvenec Jesenske trave, ob kateri je zapisal, da se za objavo literarnih del redko odloča, saj pisanje pojmuje in razume kot intimne trenutke svojega življenja. Lična zbirka zajema pesniške sklope: Roža v travi časa skrita, V travi cvet od slan ožgan, Šepetanja trav I. – XII., Spominčice. Gre za avtorsko ilustrirano knjigo v vezani besedi, saj so ilustracije delo Danila Muršca. Za pisanje je že v preteklosti, leta 1995, prejel nagrado za novelo Beli srnjak – objavljen v izboru Dotiki narave, tri leta kasneje pa je prejel nagrado za humoresko Vse moje ljubezni v Rogaški Slatini ter nagrado Mohorjeve družbe za črtico Potica za Pepija, ki je objavljena v zborniku Moj čopič je beseda. Napisal je tudi nekaj dramskih del za otroke (Črni čopko, Kdo bo moj prijatelj).

Pesniška zbirka Jesenske trave je izšla pri Založbi Pika, Zmagoslav Šalamun, s.p., ki je poskrbela, da so napisane Murščeve ideje izšle v lični, knjižno prijetno zaokroženi pesniški zbirki. Podjetje, katerega ustanovitelj in direktor je Zmago Šalamun, je v svojem 12-letnem delovanju, ob delu na področju komunikacijskih rešitev, oblikovalo in izdalo številne publikacije in knjige. V zadnjem letu so izdali kar tri s pomočjo novih in svežih idej medijske komunikologinje Nine Zorman, ki je Jesenske trave, pod okriljem podjetja PiKA, oblikovala in pripravila za tisk. S sodelovanjem z največjim knjižnim distributerjem Avrora AS pa je PiKA omogoča nakup založenih knjig v knjigarnah DZS in Mladinske knjige, možno pa jih je kupiti tudi preko spletne strani podjetja.

IMG 0043 IMG 0021 IMG 0067

Za vse tiste, ki vam ni uspelo priti v Cankarjev dom na predstavitev pesniške zbirke Jesenske trave ponujamo možnost tonskega teleporta na glasbeno-literarni performans. Vabljeni k poslušanju.